hva er rugby?

Hva er rugby?

Hva er rugby?

Det er nok hva mange spør seg selv om når de ser hva OL i Rio har å by på av nye idrettsgrener. Rugby er en idrett som blir spilt over hele verden og undervist på mange skoler. Rugby World Cup spilles hvert 4. år og er den tredje mest sette sportsbegivenheten på fjernsyn, etter OL og fotball-VM.

Rugby har tidligere vært på OL-programmet, sist gang i 1924. Da ble konkurransen gjennomført med femten spillere på hvert lag, mot syv som spilles fra og med i år.

Hvordan spilles sjumannsrugby?

Rugby er en fysisk lagsport basert på konkurranse om ballen. Begge lagene konkurrerer om å få kontroll over ballen, for så å frakte den over mållinjen til motstanderne. I motsetning til i amerikansk fotball, kan en i rugby ikke kaste ballen forover, men sidelengs og bakover.

Kampene er korte og hurtige. Det spilles to omganger à 7 minutter, med et minutts pause. Finalene i en turnering er to ganger 10 minutter med to minutters pause. Spillet settes igang med et avspark (kick off) fra midtbanen. Ballen må sparkes fremover, mot motstanderen, og gå minst 10 meter.

Sjumannsrugby spilles på en bane som er 100 meter lang og 70 meter bred. Laget er satt sammen av tre forwards (2 props og en hooker) og fire backs.

Rugby sevens positions
1 Prop 2 Prop
4 Hooker
3 Scrum Half
5 Fly-half
6 Centre
7 Winger/fullback

 

I alle de forskjellige variantene av rugby er det tre grunnprinsipper ved angrepsspill:

1. Ballen kan ikke kaster forover.
2. Ballføreren må bevege seg mest mulig fremover for å prøve å vinne terreng ved å utnytte åpninger i forsvaret. Det angripende laget ligger i en linje bakover for å komme i fart når man mottar ballen.
3. Det angripende laget bør prøve å holde ballen i bevegelse på tvers av banen, hele tiden fra den ene siden av banen til den andre, mens laget beveger seg fremover

 

I forsvarsspill er det to grunnprinsipper for hvordan man kan legge opp et enkelt forsvar:

1. Det laget som er i forsvar, bør i hovedsak organiseres på en rett linje på tvers av banen
2. Spillerne i forsvar må være på sin side av ballen og flytte seg oppover og nedover i faste formasjoner

 

I Norge ser vi at det er veldig mange tidligere håndballspillere som gjør det veldig godt i rugby. Dette kan være fordi i motsetning til på håndballbanen, får de i rugby lov å fullføre taklingene.

Det er bare lov å takle spillere som har ballen. Taklinger med beina eller over skulderhøyde er ikke lov, det tolkes som farlig spill og motstanderen vil få en  straffe/straffespark (penalty). Når en spiller er taklet til bakken, betyr det ikke nødvendigvis at ballen er tapt. Medspillerne til den taklede spilleren vil gå inn for å beskytte ballen ved å forme en ruck, og spillet stoppes ikke.

For å score et forsøk (try) må man få ballen over mållinjen til motstanderen og føre ballen mot bakken. Ballen kan ikke kastes i bakken. Et forsøk (try) gir 5 poeng. Deretter får det scorende laget mulighet til å sparke ballen mellom målstengene, en convertion. Ballen må sparkes på samme måte som ved avspark. En vellykket conversion gir ytterligere 2 poeng.

Etter scoring, er det det scorende laget som setter igang spillet fra midtbanen med et avspark.

Dersom ballen eller ballfører berører sidelinjen blir det et innkast (lineout). Her må ballen kastes minimum fem meter, og i en rett linje mellom de oppstilte spillerne fra begge lag. Laget som kaster inn har gjerne innøvde koder som gir instrukser om hvor høyt og/eller langt ballen kastes inn. Det er lov å løfte sine medspillere i et innkast, men det er strengt forbudt å takle en spiller som er i lufta.

Ved mindre feil, som å kaste ballen forover, eller miste ballen forover blir det idømt en klynge (scrum). Tre forwards fra hvert lag stiller opp mot hverandre. Laget som ikke gjorde feilen får legge ballen inn i klyngen fra siden, og kan plukke denne opp når den kommer ut bak klyngen.

 

Sjumannsrugby i Norge

I Norge spilles det flere former for rugby, og det er en herre- og en dameserie i sjumannsrugby. Norge har også et herre- og et damelandslag i sjumannsrugby. Alle de største byene i Norge har lag for både herrer og damer, og flere har også juniorlag. Har du lyst å prøve rugby kan du ta kontakt med en av våre klubber, oversikten finner du her.

Oslo Rugbyklubb arrangerer nybegynnerkurs i rugby torsdag 11. august kl 18:00.

I Trondheim arrangeres det nybegynnerkurs mandag 15. august kl 18:30.

Rugby i Rio

12 kvinnelag og 12 herrelag skal kjempe om det første OL-gullet i sjumannsrugby. Alle kampene spilles på Deodoro stadion og i perioden mellom 6. august og 11. august. Lagene er fordelt i tre puljer à fire lag. Det vil spilles puljekamper, før sluttspill og til slutt finaler. Fullstendig oversikt over alle kampene som vises på TV2 Sumo finner dere her.

Kvinnelag:

Australia
Brasil
Canada
Colombia
Fiji
Frankrike
Storbritannia
Japan
Kenya
New Zealand
Spania
USA

Puljefordelingen kan dere se her

Herrelag: 

Argentina
Australia
Brasil
Fiji
Frankrike
Storbritannia
Japan
Kenya
New Zealand
Sør-Afrika
Spania
USA

Puljefordelingen kan dere se her

 

Kilder:
https://no.wikipedia.org/wiki/Sjumannsrugby
http://www.playrugby.dk/om-rugby/regler
http://gymnos.cappelendamm.no/binfil/download.php?did=80795