Fredskorpsutveksling i Sør-Afrika

Søknadsskjema for å dra på utveksling med Fredskorpset er åpnet og vi har derfor tatt oss en prat med Mats som har vært på Fredskorpsutveksling i Sør-Afrika.

Fortell om en vanlig arbeidsdag i Sør-Afrika.
– En vanlig arbeidsdag for meg i Pietermaritzburg besto av å dra på treningssenteret ca 0900 på morgenen for så å dra til rugbykontoret mitt som lå ved Woodburn stadion. Første treningen var kl 12-14 på en barneskole, deretter kl 15-1630 på en videregående skole. Etter dette tok jeg meg en liten matbit før jeg dro på trening selv for Pietermaritzburg Collegians.

Hva fylte du tiden med ellers?
– Jeg var med på 4 turneringer med min skole Eastwood/Haythorne i nærmiljøet rundt Woodburn stadion. Jeg bodde også første månedene
sammen med en engelsk trener og ble med han til Pretoria for en skoleturnering med Maritzburg college som er en veldig bra skole i
Pietermaritzburg. Jeg var også hjelpetrener for han. Jeg deltok på forskjellige møter med de forskjellige utviklingsansvarlige i
provinsen og var med på noen andre turneringer som tilskuer.10293583_10154115822215557_4677981796350204992_o

Hjelpetrener sier du, hadde du utdanning som trener?
– Jeg IRB rugby coaching level 2 i Sør-Afrika, noe som var veldig lærerikt og hadde veldig kunnskapsrike lærere. Det største jeg fikk være med på var Sharks Academy, som besto av en 2 ukers trenings-camp med andre internasjonale spillere. Her fikk vi lære om det meste basis tingene innen rugby gjennom gode trenere og kursledere. Vi startet dagen med basis trening med for eksempel «beating the man» og rucking en dag, deretter en time med SAQ (speed, aguility, quickness) så var det lunsj. Etter lunsj hadde vi en time med noe form for læring, dvs intervju teknikk, ernæring o.l før vi alltid avsluttet dagen i gymmet.

Så dagene dine besto altså av trening og rugby?
– Ja, eller, jeg fikk jeg også en del andre opplevelser. Jeg fikk vært på to safariturer, vært på Cape Point, gått opp Table Mountain og vært på en vannpark i Durban. Mulighetene er mange; vinsmaking, sandboarding, surfe, shark cagediving. Det er nok av ting å gjøre i Sør Afrika, spesielt da Cape Town.

Hva sitter du igjen med etter utvekslingsoppholdet i Sør-Afrika?
– Man lærer så ekstremt mye på en slik tur, både rugby men også personlig. Det er så mange inntrykk som går inn på en, at man helt klart kommer hjem etter dette oppholdet som en ny person. Man får flere venner, større kunnskap og får sett en helt annen verden enn man opplever hjemme i Norge.

Vi har også muligheten til å ta et årsstudium i idrett, kultur og utviklingssamarbeid ved NIH som gjør at du får ekstra læring om frivillig arbeid i resten av Afrika. Her vil man også tilbringe en uke på University of Western Cape som ligger litt utenfor Cape Town der vi fikk undervisning fra dyktige lærere og vi måtte framføre gruppearbeid tilslutt.

Dette er noe som man rett og slett ikke kan gå glipp av, pluss at dette er noe som kommer godt ut på en jobb CV.

Mer informasjon om idrettens fredskorps finner dere her.